Hoe kies je de perfecte wasmachine voor jou?

Hoe kies je de perfecte wasmachine voor jou?

“Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien
Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmasjien”

’t Is tijd voor een nieuwe wasmachine. Niet dadelijk het meest sexy item op je ‘boodschappenlijst’, maar wel bijna onmisbaar in elk huishouden. Gelukkig gaat een wasmachine jarenlang mee, als je een beetje slim koopt. Hoe? Lees vooral verder.

o Woon je samen met verwoede wasgoedverzamelaars?

Lopen er in huis vlekkenkampioenen, sportievelingen met een bijna dagelijkse aanvoer aan stinkkleren, of iemand die elke dag buiten staat te ploeteren rond? Misschien woon jij wel samen met kind(eren) en/of een partner die vlot alle drie afcheckt? Succes met de was!


We raden je aan om de grootte van je trommel af te stemmen op je hoeveelheid was. Voor een doorsnee gezin van 3 à 4 personen komt dat neer op het standaard model met een laadvermogen van 8kg. Natuurlijk vind je ook machines op de markt die met gemak meer wasgoed tijdens een wasbeurt aankunnen. Maar onthoud: hoe groter je trommel, hoe meer je verbruikt. Verlies tijdens je aankoop je energiefactuur dus niet uit het oog.

o Ga jij voor een groene planeet en dikkere portemonnee?

Maak een duurzame keuze. Het loont voor het milieu en je portefeuille. Opgelet! In 2021 voerde Europa een nieuw energielabel in met een schaal van A tot G. Kies je voor een A-toestel dan ga je voor het zuinigste van de klas (want de extra verdeling met +++ verdwijnt).

o Ga je voor de snelste toerendraaier, of niet?

Hoe meer toeren je wasmachine draait, hoe droger je was uit je machine kan halen. En dat bespaart je natuurlijk droogkasttijd. Vaak zijn wasmachines met een hoge centrifugeersnelheid wel iets duurder in aankoop en maken ze een beetje meer lawaai tijdens het wassen. Ga jij voor snelheid? Top, maar wees voorzichtig, want niet elke stof is bestand tegen een hoog toerental.

o Mag je het horen?

Wil jij een wasmachine die een top toerensnelheid aankan? Dan zal je het gehoord hebben. Dat is geen probleem als je wasmachine haar werk doet in de berging of het washok. Woon je op een klein appartement of staat je wasmachine in je open keuken, dan is het geen overbodige luxe om voor een stiller exemplaar te kiezen. Wist je dat een toestel met een motor zonder koolborstel bijna geruisloos wast én het gaat ook nog eens extra lang mee.

o Wil je er nog iets extra kunnen bijgooien?

‘Lap, het had goed geweest als ik dat er nog had kunnen insteken.’ Hoe vaak passeert die gedachte bij jou tijdens het wassen? Regelmatig? Dan kan het handig zijn om voor een wasmachine te gaan die toelaat dat je het programma even op pauze zet om je vergeten spullen in de trommel te gooien en daarna gewoon doorgaat.

o Wil je geen gedoe met wasmiddel?

Is dat genoeg, te veel of te weinig wasmiddel? Die eeuwige wastwijfel steekt bij velen regelmatig de kop op. Wil jij je hoofd hierover niet meer breken? Kies dan voor een wasmachine met de optie automatische wasmiddeldosering. Het toestel regelt de hoeveelheid wasmiddel gewoon zelf en houdt rekening met je programma en wasgoed in de trommel.

o Zeg jij ‘ja’ tegen ultiem wascomfort?

Schaf jezelf een slimme wasmachine aan die je dankzij een wifi-verbinding via een app op je smartphone of tablet kan bedienen. Ze geeft je bovendien een seintje als ze klaar is. Handig als het vooruit moet gaan en de machine in een hoogtempo moet draaien. De nieuwste modellen kunnen zelfs informatie over het gebruikte wasprogramma doorgeven aan de droogkast naast hen.

Nog niet zeker welke wasmachine het best bij je past? Contacteer dan gerust een van onze Cozino vakmannen en bezoek de showroom. 

Ontdek ook ons aanbod wasmachines online.

1 year ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.