Hoe milieubewust is je keuken?

Hoe milieubewust is je keuken?

Duurzaamheid. Groen. Ecologisch. Wanneer je leeft op deze planeet, kan je nog moeilijk om deze termen heen. Het is -volgens velen- zelfs vijf over twaalf voor het milieu. Dus zien we de vraag naar duurzame oplossingen waarvoor we niet hoeven in te boeten op ons huidig comfort uit de grond rijzen.

Sta je voor een nieuwe keuken? Dan kunnen onderstaande tips misschien wel dienen als je ideale checklist. Ben jij op zoek naar enkele oplossingen voor je huidige keuken, dan mix en match je natuurlijk dat wat bij jou en je woonsituatie past.

1. Sorteer en recycleer op een vaste keukenplek

Maak het jezelf makkelijk en sorteer je afval dadelijk in de keuken. Dat gaat het best als je er van bij het ontwerp rekening meehoudt en je dus drie toegewezen afvalplaatsjes voorziet: één voor huishoudelijk afval, één voor PMC (plastiek, metaal en drankkartons) en één voor glas. Gaan jij en je gezin er helemaal voor, dan kan je in je keuken zelfs een compostplek creëren. Dit klinkt misschien logisch en dat is het ook, maar toch maakt het recycleren en sorteren een pak makkelijker.

2. Doe het met minder water

We laten vaak liters water verloren gaan door een lopende kraan en waarom? Met een waterbesparend opzetstuk op het uiteinde van je kraan stroomt er 2,5 tot 5 liter per minuut water uit je kraan in plaats van 12 liter. Tel maar eens uit hoeveel liter je daarmee bespaart zonder dat jij het verschil merkt.

Zit jij nog bijna dagelijks met je handen in het water om af te wassen? Dan is een vaatwasmachine een slimme zet. Je verbruikt met een recent model maar liefst vier keer minder water dan met een handafwas.

3. Kies zuinige toestellen

Zweer jij bij je oude, karaktervolle keukentoestellen? Tsja, dan ga je sowieso inboeten op duurzaamheid. Kies je voor zuinige elektrische toestellen dan heb je sowieso een serieuze streep voor op diegenen die dat niet doen. Kijk dus bij het kopen van al je elektro goed naar de labels op de etiketten. Hoe meer plustekens, hoe beter.

4. Houd het warm of koel dankzij isolatie

Isolatie houdt de warmte beter binnen of buiten. Logisch dat het steken ervan een flinke energiebesparing oplevert. Het is dan ook de meest voor de hand liggende oplossing om je huis duurzamer te maken. Dus natuurlijk is dit ook een ‘absolute ja’ voor je keuken. Heb je naast een flink geïsoleerde keuken ook nog een goed ventilatiesysteem dan hoeven de ramen zelfs niet open om eetgeuren te verdrijven.

5. Bouw met duurzame materialen

Een volledig ecologische keuken bouw je natuurlijk met materialen waarvan de productie zowel mens- als milieuvrienelijk is. Denk bijvoorbeeld aan FSC- of PEFC-gecertificeerd hout of natuursteen. Die materialen gaan bovendien super lang mee en zijn daarna biologisch afbreekbaar en kan je voor een stuk recycleren.

2 years ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.