Een checklist voor je nieuwe droogkast!

Een checklist voor je nieuwe droogkast!

Een droogkast is je ideale redder bij nat weer of om het ganse jaar door wat tempo te maken bij het drogen. Meer dan kleding snel, veilig en zonder krimpen drogen, vragen de meesten niet van hun droogkast. Er eentje kopen, kan dan ook niet moeilijk zijn. Of wel?

Geen paniek, een droogkast kopen is zeker en vast geen hogere wiskunde. Houd enkele zaken in je achterhoofd en dan is de aankoop zo gefixt.

o Welk type krijgt je voorkeur?

We beginnen met een belangrijke: het type droogkast. Ruwweg zijn er drie types droogkasten op de markt:

  1. Een condensatiedroogkast
  2. Een condensatiedroogkast met warmtepomp
  3. Een droogkast met luchtafvoer

o Wil je dat ze geruisloos haar ding doet?

Je hebt luide modellen en toestellen die je amper hoort. Misschien niet dadelijk iets om rekening mee te houden als je droogkast ergens ver weg staat, maar als je klein woont denk je er toch best even over na.

o Heb je graag speciallekes?

Met een duurdere droogkast komen vaak handige extra’s:

  • Een programma voor fragiele kledingstukken, zodat je ze niet gekrompen uit de trommel haalt.
  • De optie voor een verlichte droogkast
  • De optie voor 'uitgesteld starten': heel handig om je droogkast en wasmachine op elkaar af te stemmen.
  • ...

o Ga jij voor twee in één?

Een machine die zowel wast als droogt? Klinkt veel belovend. Toch raden we het de meeste mensen af. Hoewel zo’n combitoestel plaatsbesparend werkt en je het wassen en drogen naadloos kan laten aansluiten zonder kleding over te laden, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Het verbruik van die machines ligt enorm hoog. Ze kennen een heel lange doorlooptijd en je kledingstukken zijn achteraf moeilijker te strijken.

Kamp je met plaatsgebrek? In plaats van onmiddellijk voor een combi te gaan, kan je eens kijken of je het probleem niet kan oplossen met een stapelkit die ervoor zorgt dat je je droogkast op je wasmachine kan zetten. Er zijn ook topladers op de markt die besparen ook ruimte.

o Hoeveel kilogram wasgoed wil je per droogbeurt inladen?

Houd bij je aankoop rekening met het laadgewicht van je droogkast. Wonen jullie met z’n tweeën, dan is een droogkast van zes of zeven kilogram de norm. Zijn jullie met meer, overweeg dan een toestel dat meer kilogram aankan. De truc? Stem de capaciteit van je droogkast af op die van je wasmachine. Zorg er dus voor dat die minstens evenveel of meer is. De droogtijd verkort aanzienlijk als je de trommel niet helemaal volpropt.

o Denk je aan onze planeet en je portemonnee?

Maak een duurzame keuze. Het loont voor het milieu en je portefeuille. Opgelet! In 2021 voerde Europa een nieuw energielabel in met een schaal van A tot G. Kies je voor een A-toestel dan ga je voor het zuinigste van de klas (want de extra verdeling met +++ verdwijnt).

o In welk formaat heb je ze graag?

Ga jij voor het standaardmodel met een breedte van 60 centimeter? Mocht je niet voldoende plaats hebben, kan je altijd kiezen voor een compacter model met een breedte van 55, 50 of 40 centimeter.

Weet jij wat je nodig hebt om je was snel, veilig en zonder krimpen te drogen?

Ja? Ontdek hier ons aanbod droogkasten.
Nog niet? Onze vakmannen helpen je graag verder.

2 years ago

Ga langs bij een van onze onafhankelijke
keukenspecialisten voor hun professioneel advies.