Hoe vaak maak jij je keukenapparatuur schoon? Een grondige schoonmaak maakt niet alleen je toestellen weer spik en span, hij zorgt er ook voor dat je minder energie verbruikt en dus duurzamer leeft.
Kuis de filter(s) van je dampkap
Een goede dampkap is essentieel om kookluchtjes uit je huis te verwijderen. Tegenwoordig bestaan er zelfs knappe downdraft afzuigsystemen - al dan niet in glas - die naadloos in je werkblad integreren.
Het mag je niet verwonderen dat je o.a. de filter van je afzuigsysteem regelmatig moet schoonmaken. Vet stapelt zich namelijk razendsnel op en een filter die niet brandschoon is, werkt minder goed. En een apparaat dat minder efficiënt werkt, verbruikt meer.
Heb je een metalen filter? Dan kan je deze in de vaatwasser reinigen. Doe dit best om de 2 maanden. Twijfel je of hij in de vaatwasser mag? Controleer dan altijd de gebruiksaanwijzing. Is de filter van stof? Dan moet deze regelmatig vervangen worden. Ook hier is elke 2 maanden een goede richtlijn.
Stof de koelelementen af
Op de achterwand van je koelkast vind je koelelementen en ook deze maak je best schoon. Na verloop van tijd vormt er zich namelijk een flinke stoflaag die de goede werking van de koelelementen verhindert. En eens je weet dat je koelkast het meest verbruikt van al je keukenapparatuur, besef je al snel dat zo’n mindere werking slecht is voor je energie-efficiëntie.
Meer dan een doekje heb je niet nodig, dus je kan meteen aan de slag!
Maak je diepvriezer ijsvrij
Ook je diepvries verdient af en toe een grondige schoonmaak. Een ijslaag van amper 2 millimeter zorgt er namelijk al voor dat je energieverbruik met maar liefst 10% verhoogt. Zeker de moeite dus om hem eens onder handen te nemen. En dat doe je trouwens best elk jaar, omdat de ijslaag dan nog niet al te groot zou mogen zijn.
Wist je trouwens dat een slecht sluitende deurrubber vaak de reden is waarom er snel een nieuwe ijslaag in je diepvries verschijnt? Als de deurrubber helemaal naar de vaantjes is, wordt het misschien zelfs tijd voor een nieuwe diepvriezer.